Subsidie is een financiële steun, vaak gegeven door overheidsinstellingen of vermogensfondsen om bepaalde doelstellingen of innovatieve projecten te financieren. Budgetten komen ten goede van burgers of organisaties. Denk maar eens aan de subsidie op zonnepanelen, isolatie van woningen of op elektrische auto’s.

Ook het STAP-budget is een vorm van subsidie waarbij elke burger maximaal € 1000,- kan krijgen voor het volgen van een scholing. Het doel van de overheid is om de arbeidsmarktpositie te stimuleren. Hiervoor wordt zo’n 200 miljoen euro gereserveerd.

Een potje met geld

In tegenstelling tot het geven van subsidie, creëren Studiebudget opleiders een potje van waaruit tekorten worden gefinancierd. Om dit te verduidelijken, geven we hier een voorbeeld.

Opleider X reserveert een potje van € 50.000,- Telkens als er een scholing wordt aangeschaft tegen de helft van de prijs, komt de opleider een bedrag tekort. Het bedrag wordt aangevuld met geld uit dit speciaal hiervoor ingerichte potje waardoor het totale budget langzaam terugloopt.

Als een burger bijvoorbeeld een scholing kiest tegen een normale prijs van € 1500,- en hiervoor slechts de helft zelf betaald, zal de opleider het resterende bedrag uit het studiepotje halen. Hiermee neemt het totale bedrag uit het studiepotje af met € 750,- en blijft er nog € 49.250,- over.

Elke opleider bepaalt zelf welk bedrag hij voor deze doeleinden wil reserveren. Als het potje leeg is, kunnen er geen scholingen van deze opleider meer worden geboekt, tenzij het budget wordt aangevuld door de opleider.

Voordeel en garantie op deelname, zo boek jij je scholing!

Om een scholing te boeken zoek je eerst een scholing uit die je wilt volgen. In het menu aan de bovenzijde staan diverse categorieën waaruit je kunt kiezen. Je kunt ook een scholing zoeken door op het vergrootglas te klikken en vervolgens een zoekterm op te geven.

Net zoals bij een webshop, kun je de scholing toevoegen aan het winkelmandje. Na het invullen van wat algemene gegevens kun je de scholing definitief boeken door het afrekenen van de afhandelingskosten die € 25,- bedragen. Betaling is mogelijk aan de hand van iDeal of andere betalingsmogelijkheden. Het scholingsbedrag dient te worden voldaan na het toezenden van de factuur door de opleider.

Zowel jij als deelnemer als ook de opleider ontvangen een bewijs van inschrijving. Je bent daarmee verzekerd van een plekje voor de gekozen scholing. De opleider verplicht zich om je deze scholing aan te bieden tegen de prijs zoals genoemd in het bewijs van inschrijving.

Van toepassing zijn de algemene voorwaarden van de opleider. Studiebudget is slechts een platform waarop scholingen worden aangeboden en kan daarom niet verantwoordelijk worden gesteld voor consequenties die voortvloeien uit de overeenkomst die wordt aangegaan met de opleider door het boeken van een scholing. Als een scholing, om welke reden dan ook, geen doorgang kan vinden zal een redelijke en passende oplossing worden aangeboden door opleider.

Geef zoekterm in om een opleiding te vinden: